Deprem sonrası konteyner ev fiyatları yüzde 30 arttı
ZELZELE bölgesine gönderilecek konteyner konutların İstanbul’daki fabrikalarda üretimi devam ediyor. Üreticiler ortalama 50 bin ile 100 bin TL arasında değişen konteyner ev fiyatlarının deprem ortasında deprem öncesine göre yüzde 20-30 arttığını bildirdi. Konteyner ve prefabrik yapı firma yöneticisi Hakan Durmaz, “Konteynerlerde hammadde ve işçilik fiyatlarında yüzde 20-30’luk bir artış oldu” dedi.
Ticaret Bakanlığı, deprem bölgesindeki barınma ihtiyacını bir an önce ortadan kaldırmak amacıyla konteyner konut ve prefabrik yapı ihracatının 15 Şubat’tan itibaren 3 ay süreyle yasaklandığını duyurdu. İstanbul’daki sanayi bölgelerinde ve fabrikalarda, sarsma bölgesine gönderilmek üzere ağır konteyner muhafazası imal edilmektedir. Bölgeye yüzlerce konteyner gönderiliyor. Üreticiler, talep yoğunluğu nedeniyle hammadde temininde yaşanan zorluklar, malzeme fiyatlarının artması ve personel maliyeti nedeniyle depremin ortasında konteyner fiyatlarının deprem öncesine göre yüzde 20 ila 30 arttığını belirtti. Bir konteynerin fiyatının 95 bin TL artı KDV olduğunu belirten firma yetkilileri, günlük üretimin yüzde 20’den yüzde 50’ye çıktığını da bildirdi.
GÜNLÜK ÜRETİM 20’DEN 50’YE ÇIKTI, FİYATI 95 BİN TL
Konteyner ve prefabrik yapı firmasının yöneticisi Hakan Durmaz, ihracat yasağının ardından sadece deprem bölgesi için çalıştıklarını belirterek, “Daha önce üretimimizin yüzde 50’si yurt dışına gidiyordu. AFAD ve Kızılay bölgenin en büyüğü olduklarını açıkladılar.İhtiyaç sahibi bir ailenin yaşayabileceği iki oda, bir tuvalet ve bir mutfaktan oluşan konteyner tipi belirlenerek örnek verildi. sadece üret.buradaki çalışmaların tamamına yakını bağışlarla hazırlandı.hayır kurumları,dernekler,kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden yardımlar.çalışmak isteyenler bize başvuruyor.bu eserin bedeli 95 bin tl+kdv dir .Devletimiz KDV indirimi yaptı.İnşallah üretimi artıracağız.Personelimiz yetişemedi ek iş gücü bulduk.Çünkü sektörde bu kadar işçi yoktu.Yeni işçi aldık, t verdik. Bu konteynerler her mevsim kullanılabilir ve stoklanabilir. Van De AFAD premisinde kullanılan 15 bin konteyneri stokladı ve sonraki deprem bölgelerinde de kullanıldığını biliyoruz.”
HAMMADDE TEDARİKİNDE BAŞLAYAN ZORLUKLAR ÜRETİM DURABİLİR Deprem sonrası fiyat artışlarının nedenlerini anlatan Durmaz, “Hammadde temininden kaynaklanan sıkıntılar var. Hammadde temininde sıkıntı yaşandı. Sac-sac. bir sorundu.Çünkü deprem bölgesindeki çelik imalatçılarından bir kaçı depremden dolayı faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.Onlar da emekçi.Yani şu anda hammadde temininde sıkıntılar ve çileler başladı.I Bu hızla konteyner imalatına devam edebilir miyiz bilmiyorum.Devam edersek fiyatların bu şekilde kalıp kalmayacağından emin değiliz.Fiyatlar artabilir, daha kötü üretim durabilir.Özellikle deprem bölgesine gönderilen konteyner ve prefabrikler Eğer Hammaddeye 3-4 ay ihracat yasağı getiriliyor, tedarik sürecinde sıkıntı yaşamayacağız yani prefabrike ve konteyner hammadde ihracatının ılımlı olmasını istiyoruz. kısa da olsa yedi. Yani teyner firmalarda, kurumsal firmalarda ve büyük firmalarda olağandışı fiyat artışları duymadım. Fiyat katalogları kontrol edilebilir. Bazı tüccarlar, küçük satıcılar, birkaç konteyneri olanlar bunu yapıyor olabilir. Bölümde yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir fiyat artışı oldu, ham nokta personel kaynaklı. Bahsettiğimiz bu model 80-85 bin TL idi, 95 bin TL oldu. Aynı şekilde piyasada aynı model ve görünümde 40 bin liradan 130 bin liraya kadar değişen ancak malzeme kalitesine göre fiyatı değişen ürünler var” dedi.
FİYATIN YÜKSELMESİNE DE SEBEP OLUYOR Tuzla’da konteyner imalatı yapan Sedat İmamoğlu, “Şu anda malzeme tedariğinde sıkıntı yaşıyoruz. Bir kaç firma devreye girip sermaye biriktirip alım yapabilir mi diye de konuştuk. deprem bölgesi için ya da daha uygun fiyata iş üretiyoruz.Yani küçük, orta ve büyük firmalardan aynı duyumları alıyoruz.Çünkü departmanda hep birlikte çalışıyoruz, birbirimizi tanıyoruz. Piyasada arz konusunda ciddi bir sıkıntı var.Bu bizim hızlı bir şekilde üretimi yapıp göndermemize ve fiyatları düşürmemize engel oluyor.Çünkü maalesef sektörümüzde fırsatçıların olduğunu duyuyoruz. , her sektörde olduğu gibi bazı önemli malzemelerin temininde sıkıntı yaşıyoruz.Birçok konteyner çeşidi var ama en çok kullanılan iki tiptir.Betopan malzemeli konteyneri iki günde bir tesisimizde sarsma bölgesine gönderiyoruz. . C Sandviç panel dediğimiz konteyner tipini günde 2 adet kapasite ile üretebilmekteyiz. Betopan işleri 70 ile 100 bin TL arasında ortalarda. Sandviç panel çalışmaları da aynen böyledir. Çatılı ve yüksek izolasyonlu işler için fiyatlar artmaktadır. Zeminde kullandığımız piyasada betopan olarak bilinen malzeme ve dış cephede kullandığımız sandviç sac malzemede tedarik sorunumuz var.”
– İstanbulsarayduzu-ajans.xyz