İş

Asgari ücret artışına iş dünyası nasıl tepki verdi? İşte ilk tepkiler

Aralık ayı içerisinde 3 kez toplanan Asgari Fiyat Tespit Komitesi uzlaşı sağlayamadı. Bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı için belirlenen asgari fiyatı açıkladı. Yeni asgari fiyat 8 bin 506 TL oldu.

“BÜYÜME HIZI KADAR KAPSAYICI OLMAK ÖNEMLİ BİR UNSUR”

İş dünyası temsilcileri, 2023 yılında uygulanacak taban fiyata ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak yaptığı açıklamada, gündem oluşturan bu konuda (asgari ücret) hayırlı bir karar alınmasını dilediğini belirtti. 2022 yılını yüzde 5 bandında bir büyüme ile kapatacağımızı görüyoruz” dedi. terimleri kullandı.

İŞVERENLERİ RAHATLATMAK İÇİN EK DÜZENLEME ÇAĞRISI

3. Çeyrek büyüme bilgisinde işgücünün payının yüzde 26,3 olduğunu belirten Olpak, “Bu payın da artırılması gerekiyordu. Bir yandan belirlenen rakam ile çalışan vatandaşlarımıza yeni bir soluk getirecek. Günümüz koşullarında asgari ücretle çalışan ve büyüyen ekonomiden daha fazla pay almalarına katkı sağlayan “Tabii ki işverenlerimiz çalışanlarına daha fazla katkı sağlamak istiyor. Bu noktada işverenlerimizi de rahatlatacak bazı ek düzenlemelerle sistemin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını düşünüyoruz.”

“ARTIK GELECEĞİ DAHA AÇIK GÖREBİLİRİZ”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Yeni asgari ücret iş dünyamızın tüm paydaşlarına hayırlı olsun. Çalışanlarımızın hak ettikleri ücreti almaları üretimi teşvik edecek bir unsur olacak. Artık biz de yapabiliriz.” Asgari ücretin belirlenmesi ile 2023 için geleceğimizi daha net görün.” değerlendirmesini yaptı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sürdürülebilir üretim ve iş barışının istikrarı açısından 2023 yılında sanayicilerimizin çalışanları ile birlikte gerekli sorumluluğu göstereceğine inanıyorum. Tüm bunlar dikkate alınarak açıklanan asgari ücret , toplumumuz için faydalı olabilir.” sözlerini kullandı.

“ÇALIŞANIN EMEĞİNİN KAYBOLMAMASI ÖNEMLİDİR”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, sadece taban fiyatın belirlenmesi sürecinde veya tek bir çalışanın bile alın terinin ve emeğinin boşa gitmemesi gerektiğini savunduklarını belirtti. yüksek enflasyon dönemlerinde, ama aynı zamanda her koşulda. Yeni asgari ücretin başta çalışanlarımız ve işverenlerimiz olmak üzere ekonominin tüm aktörlerine hayırlı olmasını diliyoruz.”

“BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞÜ DİKKATE ALINMALIDIR”

Ücret artışlarının patrona getireceği ek yükleri azaltmak için teşvikleri ve zemini artırmak istediklerini belirten Asmalı, şöyle konuştu: “Çünkü patrona sağlanacak teşvik ve takviyeler patronlarımız için kritik öneme sahip. fiyat artışları ile önemli bir yük altına girecektir.Ayrıca sanayi sektörü kapsamında patrona sağlanacak teşvik ve takviyeler kritik öneme sahiptir.Ücretli çalışanlara ek olumlu ayrıcalıklar sağlanmasının da bir artı olacağını yineliyoruz. imalat istihdamımızı ve üretim kapasitemizi arttırma yolunda değerli bir adım olduğunu ve bölgesel farklılıkları yansıtmada yetersiz kalan mevcut ulusal asgari fiyat uygulamasına bir alternatif olarak bölgesel asgari fiyat uygulaması fikrinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“İKİ TARAFTA İLGİLENİYOR”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın, ASKON olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 yılı için yeni asgari ücret artış açıklamasını hem işveren hem de emekçi çıkarlarını gözeterek her iki taraf adına memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “2023 yılı amaçlarımız doğrultusunda; ana ihracat pazarlarımız olan Avrupa Birliği ülkelerindeki tüm katı kurallara rağmen çalışmalarımızı sürdürerek hedeflenen büyüme rakamlarına ulaşacağımıza olan güvenimizin tam olduğunu belirtmek isteriz.” söz konusu.

“DENGEYİ KORUYAN BİR SEVİYE”

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan, çalışanları enflasyona karşı koruyacak, enflasyonu kontrol altında tutacak ve sanayicinin uluslararası piyasalarda rekabetçi kalmasını sağlayacak bir rakam üzerinde çalışması gereken bir süreç yürütüldüğünü belirtti. . 2023 yılı taban fiyatının hem büyüme hedeflerimiz, hem enflasyonla mücadelemiz hem de çalışanlarımızın mağdur olmaması açısından dengeleri gözeten bir seviyede olmasını takdirle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR ENFLASYONDAN BASKI YAPILMAZ”

Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Genel Başkanı Adnan Danışman, yüzde 54,66’lık artış sağlanarak belirlenen 8 bin 500 TL’lik rakamın orta formüle açık kapı bırakmasının gün ışığına çıkmasını temenni ettiklerini belirtti. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, taban fiyatın bu yıl ortalama yüzde 74 artışla 8 bin 500 liraya çıkmasının iş dünyasının tüm kesimlerini sevindirdiğini belirterek, “Bu noktada bizim Cumhurbaşkanı, Sn. “Recep Tayyip Erdoğan’a ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Sosyal adalet gözetildi ve ücretli işçiler enflasyonla ezilmedi. Ancak gelir vergisi ve damga vergisi muafiyetinin devam etmesi, işverenlerin üzerindeki yükün azaltılmasına yönelik bir destek anlamına gelmektedir.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu