Haber

Bayrama Günler Kaldı, Tehlike Büyüyor: Hastalık Yayıldı, 116 Köy Karantinaya Alındı

Kurban Bayramı’na günler kala şap hastalığının ciddi boyutlara ulaştığı haberi geldi.

Bartın merkez ve 2 ilçede görülen şap hastalığı nedeniyle 90 köyde geçici olarak hayvan giriş çıkışları ve hayvan satışı yasaklandı. Son olarak Ardahan’da 116 köy hastalık nedeniyle karantinaya alındı. Hastalığın ağır olduğu belirtilirken, 250 bin 554 büyükbaş hayvan aşılandı.

Hayvan pazarları bir sonraki duyuruya kadar yasaklandı

Geçtiğimiz Mart ayında Tarım ve Orman Bakanlığı ilk şap hastalığı vakasının tespit edildiğini açıklamıştı. Bakanlık, Türkiye genelinde hayvanlarda şap hastalığı görülmesi nedeniyle il ve ilçe canlı hayvan pazarlarının bir sonraki duyuruya kadar yasaklandığını bildirdi.

Şap hastalığı tüm ülkeye yayılmış durumda. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala çekler ikiye katlandı. Ancak Bartın merkez ve 2 ilçede görülen şap hastalığı nedeniyle 90 köyde aralıklı hayvan giriş çıkışları ve hayvan satışı yasaklandı. Bayram öncesi şap hastalığı ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Son olarak Ardahan’da karantinaya alınan 116 köyde 250 bin 554 büyükbaş aşı yapıldı.

Valilikten yapılan açıklamada, kentte son günlerde şap hastalığının arttığı ve bunun büyükbaş hayvanlarda oldukça şiddetli seyrettiği belirtildi.

‘250 bin 554 sığır aşılandı’

Daha önce 99 köyün verimlilik kaybına neden olan hastalığın yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında karantinaya alındığı hatırlatılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

”2023 yılı bahar aşılama programı ilimiz genelinde kesintisiz olarak sürdürülmüştür. Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü tarafından gönderilen yeni tip SAT-2 varyantını içeren aşılarla 15 Mart itibarıyla toplam 250 bin 554 büyükbaş hayvan aşılandı.

Veteriner hekimlerimiz tarafından alınan biyogüvenlik önlemlerine uygun olarak salgın köylerimizin çevresindeki köylerde aşılama çalışmaları devam etmektedir.

İl ve İlçe Müdürlüklerine ulaşan bildirimlerin titizlikle değerlendirilmesi ve alınan numunelerin hızlı bir şekilde Şap Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmesi sağlandı.

İlimiz merkezde 37, Göle’de 38, Hanak’ta 37 ve Damal’da 4 olmak üzere toplam 116 köyde karantina süreci uygulandı.

Ayak ve ağız hastalığı nedir?

Evcil veya yabani tüm çatal tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik koşullarda zayıf ve genç hayvanlarda ölüme neden olan, çoğunlukla et, süt ve iş gücü kaybına neden olan viral bir hastalıktır.

Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bildirmesi gereken hastalıklar arasında yer alıyor. Hastalığın mortalitesi düşük olmakla birlikte morbiditesi yüksektir.

Bunun anlamı şudur: Öldürücü olmasa da sürüde veya bölgede hızla yayılır. Bir zoonoz olarak kabul edilse de insanlara bulaşma oranı çok düşüktür.

haberpayas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu