Haber

Çırağan Sarayı kimin? Tarihi 18. Yüzyılda Lale Devri’ne kadar uzanan Çırağan Sarayı’na kim ev sahipliği yaptı?

İstanbul Boğazı’na hakim manzarası, eşsiz mimarisi ve beyaz mermerden yapılmış muhteşem güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakan Çırağan Sarayı’nı ziyaret ediyoruz. Sarayı merak edenler için Çırağan Sarayı’nın tarihine yolculuk yapıyoruz. Çırağan Sarayı nerede, kimler yaptırdı, Çırağan Sarayı’nda kimler yaşadı sorularını cevaplıyoruz. İşte İstanbul Beşiktaş’ta 1990 yılında 5 yıldızlı otele dönüştürülen eşsiz saray Çırağan Sarayı…

Çırağan Sarayı Nerede?

Çırağan Sarayı, İstanbul’un Beşiktaş semtinde, Çırağan Caddesi’nin sahil şeridinde yer almaktadır. Tarihi sarayın bulunduğu yer 17. yüzyılda ‘Kazancıoğlu Bahçeleri’ olarak biliniyordu.

Beşiktaş kıyılarındaki eşsiz tarihi saraylar, 18. yüzyılda Lale Devri’nin en nadide simgelerinden biri olarak kabul ediliyordu.

Çırağan Sarayı’nı Kim Yaptırdı?

Çırağan Sarayı’nın bulunduğu ‘Kazancıoğlu Bahçeleri’ dönemin hükümdarı III. Ahmed tarafından çok sevdiği Sadrazam İbrahim Paşa’ya hediye edilmiştir.

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ise ilk konağı burada yaptırmış, III. Ahmed’in kızı İbrahim Paşa’nın eşi Fatma Sultan için yaptırılmıştır.

Çırağan Sarayı’nın adı nereden geldi? Çırağan ne demek?

İbrahim Paşa, köşkte meşale şenlikleri düzenlerdi. ‘Meşale şenlikleri’, mum ve kandil ışığında yapılan şenlikler nedeniyle köşk ‘Çırağan Sarayı’ olarak anılmaya başlandı.

  • Çırağan Farsça’da ‘ışık’ demektir.

Sultan I. Mahmut ve III. Selim dönemlerinde onarılarak ilave edilen saray, 1859 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yıkılmıştır.

Çırağan Sarayı’nın inşası için Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılan planın ileri bir örneği olarak ifade edilen bir plan kullanılmıştır. Sarayın planları Nikoğos Balyan tarafından yapılmıştır. 1861 yılında yapımına başlanan saray 1865 yılında tamamlanmıştır.

Çırağan Sarayı Mimarları; Sarkis Balyan, Garabet Amira Balyan ve Nikoğos Balyan.

Denize bakan Çırağan Sarayı 750 metre uzunluğunda olup beyaz mermerden yapılmıştır.

1876’da tahttan indirilen Sultan V. Murad’ın da bulunduğu Çırağan Sarayı, 1946’da çıkarılan bir kanunla İstanbul Belediyesi’ne devredildi.

Çırağan Palace Otel mi? Çırağan Sarayı ne zaman ve nasıl otel oldu?

Şubat 1986’da Türk hükümeti tarafından 49 yıllığına yabancı yatırımcılara kiralanan Çırağan Sarayı, o tarihten bu yana otel olarak hizmet veriyor.

1986 yılında başlayan çalışmalar 1990 yılında tamamlanmıştır. O tarihten bu yana Çırağan Palace “Çırağan Palace Kempinski” adı altında 5 yıldızlı otel olarak işletilmektedir.

Çırağan Sarayı’nın Kayıkhane bölümünde yabancı devlet adamlarının ağırlanması için bir devlet misafirhanesi ayrılmıştır.

Çırağan Palace Kempinski’nin Kurucusu ve Çırağan Oteli’nin Sahibi Kimdir?

Çırağan Palace Kempinski’nin kurucusu Berthold Kempinski’dir. Çırağan Oteli, uluslararası Kempinski oteller zinciri tarafından işletilmektedir.

Çırağan Sarayı Nasıl Gidilir?

Çırağan Sarayı’na ulaşım için birçok alternatif bulunuyor. Çırağan Sarayı’na toplu taşıma ya da özel araç ile gidebilirsiniz.

Çırağan Sarayı’na feribotla girmek isterseniz Kadıköy veya Üsküdar vapur iskelesinden Beşiktaş iskelesine geçmelisiniz. Beşiktaş iskelesinden sonra Çırağan Sarayı’na ulaşmak için 5 dakikanız var.

Boğaz’a hakim konumu, manzarası, eşsiz mimarisi ve ihtişamıyla Saray’a siz de hayran kalacaksınız. İstanbul’a geldiğinizde Çırağan Sarayı’nı görmeden ayrılmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu