Haber

Dünyanın en derin çukurunda bira şişesi bulundu: Buraya düşen tek kişinin Türk olduğu ortaya çıktı

Mariana Çukuru bilinen en derin çukurdurokyanus Yer kabuğunun çukuru ve en derin kısmıdır. Aslında o kadar derin ki, Everest’i ters çevirip başınızı bu noktaya koysanız bile yüzeye 1 kilometrekarelik bir mesafe kalıyor. Sputnik’in derlediği bilgiler arasında bu çukurun son dönemde iki farklı olayla gündeme geldiği yer alıyor.

Bunlardan ilki, Batı Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve doğal olarak merak uyandıran Mariana Çukuru’nda çalışan bilim insanlarıdır. Her gün yeni keşifler yapmanın yanı sıra bu seferrahatsız edici bir keşifte bulunuyor.

Bulgular arasında bir ‘bira şişesine’karşılık gelen araştırmacılar bu derinlikte sağlam bir bira şişesi buldular. Karşılaşmadaki şaşkınlığını paylaştı. Çöpleri sosyal medyada paylaşmak oşinograf Dr. Dawn Wright,Fotoğrafın yanına şunları yazdı:

“10.900 metrenin üzerinde derinlikte ilk kez dibe dokunduğumuzda ne gördük? BİR BİRA ŞİŞESİ! İnsanlık olarak okyanusların ve bağımlı olduğumuz diğer yaşam alanlarının sağlığı için DAHA İYİ şeyler yapmamız gerektiğinin bir başka kanıtı!!!”

‘Bizden önce geldi’

Keşif hakkında Los Angeles Times’a konuşan Dr. Dawn Wright şunları söyledi:

“Bu çöp, bizden önce dünyamızın kirlenmemiş bir kısmına ulaşmayı başarmıştı. İnsanın doğal dünyayı ne kadar derinden ve geri dönülmez biçimde etkilediğinin simgesi haline geldi…”

Şişe neden kırılmadı?

Çukurdaki derinlik ve basınç dikkate alındığında şişenin neden kırılmadığı merak konusu oldu.Kullanıcılardan biri “Şişe açık olduğu için kırılmamıştı.”Savundu ve şöyle devam etti:

“Doldurulan su, okyanus ile şişenin içi arasındaki basınç farkını dengeliyor…”

Delik nasıl keşfedildi?

Bugüne kadar bilinen en derin okyanus çukuru ilk olarak Ocak 1960’ta Dan Walsh ve Jacques Piccard tarafından Batyscaphe Trieste kullanılarak keşfedildi. Daha yakın zamanda, film yapımcısı James Cameron bunu 2012’de keşfetti. Dalış, Deepsea Challenger adı verilen kişisel bir denizaltıyla yapıldı ve yönetmen, bilimsel araştırmayı teşvik etmek için her şeyi filme aldı.

Mariana Çukuru’na düşen Türk

2013yılda Tayvan’dan Meksika’yakargo gemisinde çalışıyor Cemil Çakır,11 bin metreyle dünyanın en derin noktası Mariana Çukuru ‘ye düştü. Arama çalışmalarında Çakır’ın izine rastlanmadı.

Türk şirketinin Özgür Aksoy Gemisi, Tayvan’dan Meksika’ya yük taşımak üzere demirlemişti. Gemi, 21 Ekim’de Japonya açıklarında Pasifik Okyanusu’nda seyrederken meydana gelen olayda, yaklaşık 9 saat süren arama kurtarma çalışmalarından sonuç alınamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu