Yaşam

Hitler ve babasından Türkçe mektuplar

Avusturyalı tarihçi Roman Sandgruber “Hitler’in Babası: Oğlu Nasıl Diktatör Oldu?” diye yazdı. Hitler ile babası arasındaki yazışmalara dayanmaktadır. Kitabında tarihin gidişatını değiştiren bir hükümdarın aile bağlarını gözler önüne seriyor.

Hitler’in Babası – Oğlu Nasıl Diktatör Oldu?, Roman Sandgruber, Çeviri: Aykut Cumbul, Kafka Kitap, 280 sayfa, 2024.

Tavanın ortasında saklı otuz bir harfin bulunmasıyla Alois Hitler ve tarihin en büyük soru işaretlerinden biri olan, daha önce kimsenin yazmadığı oğluyla olan ilişkisini inceleyen bu araştırma, otobiyografik bir otobiyografik hikayenin izini sürüyor. dönemin tarihine, toplumsal yapısına, aile kavramına ve savaşın bütününe odaklanan psikanaliz dersi. Süreçlere yakından bakmayı mümkün kılar. Kitapta konuya konu olan belge ve evrakların cömertçe paylaşılması, eseri bir arşiv çalışmasına dönüştürüyor.

Hitler’in etrafındaki hemen hemen herkes; Fotoğrafçısının, basın müdürünün, bankacısının, şoförünün, özel doktorunun, nöroloğunun, sekreterinin, annesinin, kız kardeşinin, diyetisyeninin, yeğeninin ve sevgilisinin hayatları hakkında bilgimiz olmasına rağmen nasıl oluyor da bu bilgilere ulaşamıyoruz? babası Alois hakkında birkaç cümlenin ötesine geçebilir misiniz? Sandgruber kitabında bu soruyu yanıtlayarak Führer’in neyi saklamaya çalıştığını ortaya koyuyor.

ROMAN SANDGRUBER KİMDİR?

Roman Sandgruber, 20 Şubat 1947’de Rohrbach’ta doğdu. 1965-1971 yılları arasında Viyana Üniversitesi’nde tarih, Almanca ve ekonomi okudu. 1972-1988 yılları arasında aynı üniversitede sözleşmeli ve üniversite asistanı olarak çalıştı. 1988-2015 yılları arasında Johannes Kepler Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Bilimler Fakültesi’nde üniversite profesörü olarak görev yaptı.

Sandgruber, Avusturya Bilimler Akademisi üyesidir ve 1996-1998 yılları arasında Linz Üniversitesi Senatosu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Çalışmalarıyla birçok ödül alan yazar, Viyana’da yaşamaya ve tarihi araştırmalar yapmaya devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu