Sağlık

İngiltere’de felçli bir adam beyin implantları sayesinde yürüyebiliyor

İngiltere’de yaşayan 40 yaşındaki Gert-Jan Oskam, 12 yıl önce geçirdiği bisiklet kazası sonucu felç geçirdi. Kazadan sonra vücudunun alt kısmını kullanamayan Oskam, beyin gücünü kullanan deneysel elektronik beyin implantları sayesinde yürüyebiliyordu.

Resim: BBC

“ÇOCUK GİBİ YÜRÜMEYİ YENİDEN ÖĞRENİYORUM”

Bu yeni tedavi yöntemi, Hollandalı Gert-Jan Oskam’ın fikirlerini kablosuz olarak bacaklarına ve ayaklarına ileten elektronik implantlarını içeriyor. Bu implantlar, niyetlerini omurgalarındaki başka bir implant aracılığıyla vücut bölümlerine iletir.

Sistem hala deneysel olsa da, İngiltere’de omurga rahatsızlıklarıyla ilgilenen bir hayır kurumu sistemi “oldukça umut verici” olarak nitelendirdi. Oskam, deneyim hakkında “Bir çocuk gibi yeniden yürümeyi öğreniyorum” dedi. Artık ayağa kalkabiliyor ve merdiven çıkabiliyor.

UYGULAMANIN YAYILMASI YILLAR OLDU

Bu heyecan verici gelişme Nature dergisinde yayınlandı ve İsviçreli bir araştırma ekibi tarafından yönetildi. Ameliyatı gerçekleştiren Lozan Üniversitesi’nden Profesör Jocelyne Bloch, sistemin henüz temel araştırma aşamasında olduğunu ve felçli hastaların kullanımına sunulmasının yıllar alacağını belirtti.

Oskam’ın hareketini eski haline getiren ameliyat Temmuz 2021’de gerçekleşti. Profesör Bloch, Oskam’ın kafatasında hareketi kontrol eden beyin bölgelerinin üzerine 5 cm çapında iki yuvarlak delik açtı. Daha sonra, Oskam’ın beyin sinyallerini kablosuz olarak ileten disk şeklinde iki implant yerleştirdi.

Resim: BBC

TOPLANMA HAREKETİ KABİLİYETİ

Araştırmacılar, birkaç haftalık bir eğitim döngüsünden sonra Oskam’ın bir yürüme yardımcısıyla yavaş ama pürüzsüz bir şekilde yürüyebildiğini keşfettiler. Bu gelişme, Oskam’ın hasarlı uçlarının muhtemelen yeniden büyümeye başladığını ve böylece bir miktar hareketlilik kazandığını gösteriyor. Nihayetinde amaç, bu teknolojiyi küçülterek insanların günlük yaşamlarında kullanabilecekleri bir biçimde ticarileştirmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu