Haber

İran Meclisi, ülkenin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyeliğine onay verdi

İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) tam üyeliğine ait tasarı, Mecliste kabul edildi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (İSNA) göre, İran Meclisinde yapılan açık oturumda ülkenin ŞİÖ’ye iştirakine ait tasarının ana başlıkları ve ayrıntıları görüşülerek oylamaya sunuldu.

Oylamada 237 milletvekilinin yer aldığı, İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne iştirakine ait tasarının 203 kabul, 3 ret ve 4 çekimser oyla onaylandığı belirtildi.

Tasarıya nazaran, bölgesel kuruluşlarla ekonomik, kültürel, güvenlik ve siyasi etkileşimleri ve işbirliğini güçlendirmek maksadıyla İran hükümetinin Şangay İşbirliği Örgütü’ne üye devlet statüsü kazanması için örgütün kurulmasından bugüne kadar kabul edilen 49 belgeyi imzalamasına onay verildi.

İran’ın ŞİÖ’ye üyelik süreci

2005 yılında ŞİÖ’ye gözlemci üye olarak katılan İran’ın tam üyelik süreci Eylül 2021’de başlatılmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, 14 Eylül’de Özbekistan’ın Semerkant kentinde, İran’ın ŞİÖ’ye tam üyeliğine dair taahhüt dokümanını örgütün Genel Sekreteri Zhang Ming ile imzaladığını açıklamıştı.

Abdullahiyan, “Bundan sonra çeşitli ekonomik, ticari, transit, enerji gibi işbirliklerinde yeni bir aşamaya girmiş bulunuyoruz.” tabirini kullanmıştı.

Türkiye’nin “diyalog ortağı” olarak yer aldığı ŞİÖ, ilk olarak “Şanghay Beşlisi” adıyla 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin’in Şanghay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması’nı imzalamasıyla kurulmuştu.

2001’de Özbekistan’ın da iştirakiyle üye sayısı 6’ya çıkan Şanghay Beşlisi’nin ismi “Şanghay İşbirliği Örgütü” olarak değiştirilmişti. Pakistan ve Hindistan da daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu