Ekonomi

Küresel piyasalarda Çin endişesi

Asya Pasifik payları Çin’de olumsuz Kovid-19 haber akışıyla haftaya ekside başlıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bir haftanın en düşüğüne gerilerken bir orta yüzde 3 üzerinde düşen Hong Kong Hang Seng sabah saatlerinde Asya Pasifik içinde en sert kaybı yaşayan büyük Borsa oldu.

Güney Kore’de teknoloji ve batarya kesimi şirketlerine gelen kar satışlarıyla Kospi yüzde 1 kayıp yaşıyor. ABD vadelileri de ekside bir açılışa işaret ediyor.

Dolar haftaya güçlü başlıyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükselişle 1.286 düzeyinde. Gelişen ülke para üniteleri de dolar karşısında çoğunlukla kıymet kaybediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi dört baz puan düşerek yüzde 3,79’dan süreç görüyor. ABD ham petrolü Çin’de Kovid önlemleri kaygılarıyla yüzde 1 düşüşle 80 doların altında.

Spot altın da yüzde 0,4 gerileyerek ons başına 1.744 dolardan alıcı buluyor.

Çin’de 6 ay sonra birinci Kovid vefatları huzursuz etti

Çin’de altı 6 sonra birinci sefer görülen Kovid kaynaklı ölümlerin akabinde “Sıfır Kovid” siyasetinde sıkılaşma beklentisi artıyor.

Resmi yayın organı Beijing Daily’nin verdiği bilgiye nazaran 11 Kasım’da Kovid-19 semptomu gösteren 87 yaşındaki Pekinli bir hasta cumartesi günü hayatını kaybetti.

Çin’in Sıfır Kovid siyasetini terk etmek için bir test kenti olacağı speküle edilen 11 milyon nüfuslu Shijiazhuang kenti de Kovid-19 hadise sayısının katlanması üzerine tekrar karantina altına alındı.

Standard Chartered Bank’tan Steve Brice yeni olay sayısının otoriteler için zorluk yarattığını belirtirken “Son dönemde tedbirlerin gevşetilmesi üzerine Çin piyasalarında güçlü bir ralli gördük. Yatırımcılar önce vaka artışına karşı alınacak tedbirleri görmek isteyecektir” yorumunu yaptı.

Çin Merkez Bankası bu gelişmeler gölgesinde kredi faizleri için gösterge olan bir yıl vadeli kredi prim oranını yüzde 3,65’te sabit tuttu. Banka ayrıyeten 9 Kasım’dan bu yana birinci kere karşıt repo süreciyle piyasadan likidite çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu