Haber

Moskova’ya Başkaldıran Wagner’in Kurucusu Prigojin Kimdir?

Rusya’ya karşı isyan başlatan güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Prigojin, şirketin 2014 yılında kurulmasıyla birlikte Afrika’dan Ortadoğu’ya kadar etkili bir isim haline geldi.

Ukrayna’da Rusya için ön saflarda savaşan paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun Wagner’e saldırdığını iddia edince Rusya Devlet Başkanı Putin, Prigojin’i vatana ihanetle suçladı.

Yevgeny Prigojin, St. Petersburg’da tanıştığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e olan yakınlığıyla biliniyordu. Restoranları ve yemekhaneleri bulunan Prigojin, Putin’in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı yemeklere ev sahipliği yaptığı için ‘Şef’ olarak anılmaya başlandı.

Zengin iş adamı Yevgeny Prigojin, eski Rus istihbarat görevlisi Dmitry Utkin ile 2014 yılında kurduğu güvenlik şirketi Wagner kümesinin lideri olarak da öne çıktı.

Prigojin’in yükselişi

1990’larda Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından St.’ye taşınan 62 yaşındaki Prigojin, St. Petersburg’da açtığı restoran sayesinde o dönemin belediye başkan yardımcısı olan Vladimir Putin ile tanıştı.

Restoran ve catering şirketlerini genişletmek için bu bağlantıları kullanan Prigojin, Kremlin’de Putin’in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yaptığı için ‘Putin’in Aşçısı’ olarak biliniyordu. Eski istihbarat subayı Utkin’le birlikte kurduğu “Wagner” güvenlik şirketi, Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı yasa dışı ilhakına dahil olunca tüm dünyada adından söz ettirdi.

Nerede faaliyet gösterdi?

Wagner, Prigojin liderliğinde Rusya’nın Afrika, Suriye ve Ukrayna’daki faaliyetlerinde ön saflarda yer aldı. Aktif olduğu Afrika kıtasının ortasında ise Mali, Madagaskar, Mozambik, Sudan, Burkina Faso, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyeti bulundu.

Wagner, 2015’te Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklemek için Suriye’ye asker gönderdi. 2014’te Kırım’ın ilhakı ve Ukrayna’da varlığının ardından 2022’de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla Wagner, 28 Mart’ta Ukrayna’da paralı askerlerini konuşlandırmaya başladı. 2022.

Prigojin ve Shoygu gerilimi

Prigojin, son aylarda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna ordusu başkanı Valery Gerasimov’u defalarca “beceriksizlikle” suçlamış ve Wagner birliklerinin kasıtlı olarak yetersiz tedarik edildiğini söylemişti. Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna’daki istekli birliklerin kendileriyle sözleşme imzalaması gerektiğini söylemesinin ardından, hareketi Wagner’i kontrol etme girişimi olarak gördü.

22 Haziran 2023’te bir askeri ayaklanmanın ilk sinyali olarak Prigojin, Putin’in askeri kurmaylarının kendisini kandırdığını iddia etti. Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un Wagner’in kontrolüne rağmen Bahmut’taki yetersizlikleri görmezden gelmesine tepki gösteren Prigojin, “Çok büyük sorunlar var. Shoigu ve Gerasimov’un kolay bir yaklaşımı var. İnsanlar inansın diye korkunç saçmalıklar uyduruyorlar. Yaptıkları bu.” açıklamalarda bulundu.

23 haziran gerilimi

Prigojin, 23 Haziran Cuma günü Rus ordusunu Wagner’e saldırmakla suçlayarak yanıt vermekle tehdit etti ve Rus yönetimine karşı bir isyan başlattı. Federal Güvenlik Servisi (FSB), ‘silahlı isyan’ suçlamasıyla ceza davası açtı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Wagner’in kamplarının basıldığı tezi yalanlandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin halka hitaben yaptığı konuşmada, “Karşılaştığımız şey ihanettir. Aşırı hırslar ve çıkarlar ülkeye ve millete ihanete yol açtı.” söz konusu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in eyleminin ‘silahlı isyan’ olduğunu belirterek, ‘Silahlı isyana kalkışan, örgütleyen, şantaj ve terör formüllerine başvuran tüm zalimler mutlaka cezalandırılacaktır’ dedi. şeklinde konuştu.

haberferizli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu