Haber

prof. Doğan Kantarcı: Bodrum’un suyu kesildi

TAMER ARDA ERSİN

prof. Doğan Kantarcı, Akbelen Ormanı alanında yapılacak madencilik faaliyetinin Bodrum’u susuz bırakacağı uyarısında bulunarak, “O ağaçların kesilmesinden sonra toprak ve kök sisteminin yayıldığı çatlak kalkerler kesilirse, ve çatlak kalkerler çıkarılıp altına kömür verilmeye çalışılırsa Bodrum’un suyu kesilir… “Bodrum’un buradaki Çamköy kuyularından gelen suya, buradan gelen yer altı suyuna ihtiyacı var. Bodrum susuz kalacak” dedi.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, YK Enerji’nin Muğla’nın Milas ilçesindeki maden sahasını genişletmek amacıyla Akbelen Ormanı’nda yaptığı ağaç kesimiyle ilgili ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmede bulundu. Ormanın olduğu yerde toprağın iki tabakalı olduğunu belirten Kantarcı, her iki tabakanın da parçalanarak madencilik faaliyetleri için kömüre ulaşıldığını, bunu yaparken de yer altı sularının israf edildiğini söyledi. Kantarcı şunları söyledi:

“Bugün ormanların ve zeytinliklerin büyüdüğü ve toprağın oluştuğu Mezozoik çağın sert kalkerleri. Fransızca’da kalker denir. Karstik yapı denilen çatlaklı bir yapıya sahiptir. Bu toprakların üzerine düşen yağışlar yeraltı suyu çatlak sisteminden geçerek yeraltı suyuna ulaşır.Yeraltı suyunu oluşturduktan sonra dipte daha derine inmesini engelleyen ikinci bir kalker tabakası vardır ve bu kalker tabakası kildir.Bu kalkerden farklı bir kalkerdir. Bu kirli kil, suyu emip şişerek su geçirmez bir taban oluşturur.Yeraltı sularını toplar, pınarları besler, dereleri besler, yer altı sularını besler.Dolayısıyla kireçtaşlarının altında kömür vardır.

Kömüre ulaşmak için bu iki kireç taşını çıkardığınızda, bölgeyi besleyen tüm su kaynaklarını yok etmiş olursunuz. Mesele sadece ormanları ve zeytinlikleri yok etmek değil. Bölgeyi besleyen su kaynaklarını yok ediyorsunuz. Su kaynaklarını yok ettiğinizde, bölgedeki halkın ve köylülerin yerleşim yerlerinin varlığını da yok etmiş olursunuz. Bodrum buradaki yer altı su kaynaklarından beslenmektedir. İnsanlar gelip Bodrum’a yerleşmişler. Bodrum önemli bir turizm merkezi haline geldi. Para kazanılıyor. Su olmadan nereden kazanacaksınız? Deniz suyunu arıtacak mısınız?”

KANDİLLİ DEPREM OLARAK ALGILIYOR

Kandilli Rasathanesi’nde mayın patlamalarının sarsıntı olarak algılandığını belirten Kantarcı, “İkizköy’deki patlama İstanbul Kandilli’deki deprem kayıt merkezinde kayıt altına alınıyor ve fark ediliyor. Bu patlama oraya gittiğinden beri çevresinde ne yapıyor? Binlerce yıldır çevresinde oluşan sert kalker, “Taşlardaki çatlak sistemini yok eder. Geniş çatlakların birbirine yakınsamasını, dar çatlakların ise farklı şekilde birleşmesini sağlar. Dolayısıyla yer altı suyunun sızıntı ve oluşum kanallarını yok ediyor” dedi.

BODRUM ÜÇ KALDI”

Patlamalar sonucunda yer altı sularının yok olacağını, ağaçların kesilmesinin ardından bölgede madencilik faaliyetinin başlatılacağını kaydeden Kantarcı, Bodrum’un su kaynaklarının da yok olacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Bodrum’un suyu o ağaçların kesilmesiyle başlamıyor ama o ağaçların kesilmesinden sonra kök sistemlerinin yayıldığı toprak ve bahsettiğim çatlak kalker kaldırılırsa ve altına kömür ulaşmaya çalışırsa Bodrum’un suyu akıyor. Kesildi.Ağaçları kesmenin zamanı değil.Zamanı gelseydi Orman İşletmesi keserdi.Korunması lazım.Sorun sadece orman ağaçları değil.Orada zeytinlikler de var.Bodrum resmen susuz. .Bodrum’un susuzluğunu gidermek için Bodrum’a Kayalıdere Barajı’nı yapmaya kalktılar,yanlış yer seçimi oldu.Mahkeme iptal etti.Bu nedenle Bodrum’un burada Çamköy kuyularından gelen suya ve buradan gelen yeraltı sularına ihtiyacı var.Bodrum susuz kalacak. su.dolayısıyla bodrum belediye başkanı ahmet aras bey’in kalkıp oraya gidip bu işe müdahale etmeye çalışması çok normal. o işi çok iyi biliyor ahmet bey. bu yüzden bodrum yaşanmaz hale geliyor. Başlarına ne geldiyse güneş onlara da vurdu mu?”

ortakoy-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu