Ekonomi

Yellen, Ukrayna yardımının gecikmesi nedeniyle Temsilciler Meclisi’ndeki GOP’u eleştirdi

WASHIGTON – ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ukrayna’ya yardımın onaylanmasında Cumhuriyetçilerin gecikmesini “affedilemez” olarak nitelendirerek sert bir dille eleştirdi. Yellen’in açıklamaları, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yanı sıra Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal ve Maliye Bakanı Serhiy Marchenko ile yaptığı görüşmenin ardından geldi.

Yellen, Biden yönetiminin Ukrayna’ya hem savaş alanında hem de hükümet operasyonlarını sürdürmede başarılı olması için gereken temel bütçe ve askeri desteği sağlama konusundaki kararlılığını vurguladı. Yellen, özellikle Ukrayna’nın Şubat 2022’de başlayan Rusya işgaline karşı savunmaya devam ettiği bir dönemde ABD’nin yardımının hayati önem taşıdığını kaydetti.

Yellen’e göre, Washington ve müttefikleri, sağlanan fonların amaçlanan alıcılara ulaşmasını ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak için desteklerinde kararlı davrandılar. Yellen, ABD Senatosu’nun iki partinin desteğiyle Ukrayna için ek fon sağlamasını övdü.

Ancak, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin eylemsizliğini kınayarak, gecikmelerinin sadece ulusal güvenliği tehlikeye atmakla kalmayıp, aynı zamanda Amerika’nın demokratik bir Ukrayna’ya olan bağlılığını gözlemleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi düşmanları da cesaretlendirdiğini belirtti.

Yellen ayrıca devam eden çatışmalara rağmen ekonomik istikrarı koruma ve iddialı reformları ilerletme çabalarından dolayı Ukraynalı yetkilileri takdir etti. Yellen, Rusya’nın savaş çabalarını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu mal ve kaynakları elde etmesini önlemek için Washington ve müttefiklerinin uyanık olmaya devam etmesinin önemini vurguladı.

Hazine Bakanı, koalisyonun yaptırımlar yoluyla Rusya’ya yönelik maliyetleri arttırma ve küresel çapta vergi kaçırma ağlarını çökertme konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu