Haber

Finlandiya: İsveç’in gelecek ay NATO üyesi olmasını umuyoruz

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Oslo’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama sürecinde kaydettiği ilerlemenin değerli olduğunu söyledi.

Haavisto, önümüzdeki ay Litvanya’nın başkentinde yapılacak NATO zirvesine atıfta bulunarak, Bunun Vilnius’tan önce gerçekleşebileceğini ve olması gerektiğini umuyoruz.” dedi.söz konusu.

Haavisto şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de seçimler bittiğine göre Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama sürecini devam ettirmesi değerlidir. İsveç’in kabul ettiği yeni terör yasası bu süreçte çok değerlidir. Ukrayna’nın AB olması için çok ikna edici bir yol bulmalıyız. NATO üyesi.”

İSVEÇ’TE YENİ TERÖR YASASI ÇALIŞIYOR

İsveç parlamentosunda 3 Mayıs’ta onaylanan anayasa değişikliği kapsamında terör eylemlerine yönelik yeni ceza yasası bugün yürürlüğe girdi. Yasa, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamak için Türkiye’nin temel taleplerinden biriydi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, yasanın parlamentoda onaylanmasının ardından Dagens Nyheter gazetesine yaptığı açıklamada, yasanın 1 Haziran’da yürürlüğe gireceğini duyurdu. Billström, yeni ceza kanunu ile Türkiye’nin çekincelerinin karşılanacağını belirtti.

Billström, terör örgütü PKK/YPG’nin İsveç’teki faaliyetlerine de değinerek, şunları kaydetti: “PKK’nın topraklarımızdaki faaliyetleri çok geniş. Türkiye’ye yönelik terör faaliyetlerini finanse etmek için kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Ayrıca uyuşturucu satmak ve İsveç toplumuna zarar verecek çeşitli şekillerde para toplamak için topraklarımızı üs olarak kullanıyor. Terörizm için kullanıyorlar.” Başka bir ülkedeki faaliyetlerimiz, onu daha az ciddiye almamızı gerektirmez.”kelimeleri kullanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu