Haber

Japon hükümeti “resmi kalkınma yardımını ikiye katlamayı” tavsiye etti

Japonya’daki akademisyenler ve iş dünyasının temsilcileri, hükümete ulusal çıkarları korumak ve hukukun üstünlüğünü sürdürmek için resmi kalkınma yardımını ikiye katlaması çağrısında bulundu.

Hükümet tarafından görevlendirilen akademisyenler ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan uzman heyet, “kalkınma yardımı ilkeleri” raporunu Dışişleri Bakanı Hayashi Yoshimasa’ya sundu.

Rapor, “Japonya’nın resmi kalkınma yardımı bütçesinin GSYİH’nın yüzde 0,34’ünden net bir tarihte yüzde 0,7’ye çıkarılmasını” tavsiye etti.

“Japon diplomasisinin en önemli araçlarından birinin stratejik olarak kullanılabilmesi için resmi kalkınma yardımlarının nitelik ve niceliğinin artırılması gerektiği” kaydedildi.

Çin’in artan bölgesel askeri etkisine karşı “Özgür ve Açık Hint-Pasifik” vizyonunun gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için kalkınma yardımlarının önemi de vurgulandı.

“Dış ilişkilerde daha büyük rol”

Bir dizi öneri içeren heyet raporunu alan Hayaşi, kalkınma işbirliğinin stratejik olarak nasıl kullanılması gerektiğine dair güçlü teklifler aldıklarını söyledi.

Hayashi, Japonya’nın “dış ilişkilerde daha büyük bir rol oynamasının” önemini vurguladı.

Tekliflerin iç müzakerelerinin ardından hükümet, 2023’ün ilk yarısında Başbakan Kishida Fumio’nun kabinesine sunulacak olan taslak tüzükleri yayınlayacak.

Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, 2020 yılında Japonya’dan resmi kalkınma yardımı hacmi bir önceki yıla göre yüzde 7,4 artarak 20,3 milyar dolara ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu