Haber

Jandarmanın kaza önleme projesi: Yansıtıcı küpeler

Gece yola çıkan ve aracın altına giren hayvanların neden olduğu kazaların artması jandarmayı harekete geçirdi. Denizli İl Jandarma Komutanlığı, gece karayollarında meydana gelen bu tür kazaların önüne geçmek için ‘Reflektör Küpe’ projesini geliştirdi. Hayvanların kulaklarına küpe takılan reflektör uygulamasını geliştiren jandarma, kentte ilk denemeyi gerçekleştirdi ve olumlu sonuç aldı. Jandarma, örnek projeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulmak üzere Jandarma Genel Komutanlığına gönderdi.

Türkiye genelinde son yıllarda küçükbaş ve büyükbaş hayvanların ölümüyle sonuçlanan sürü kazalarının önüne geçmek isteyen Denizli İl Jandarma Komutanlığı, ‘Reflektör Küpe’ projesini geliştirdi. Koyun ve keçilerin kulaklarına takılan küpelere takılan reflektörler ve çobanlara dağıtılan, sürücülerin karanlıkta rahat görmelerini sağlayan reflektörlü yelekler, ilk kez özel bir uygulama ile denendi. Pamukkale ilçesine bağlı Develi Mahallesi’nde yapılan ilk uygulamada sürücülerin hem koyun sürüsünü hem de çobanları fark ettiği görüldü. İl Jandarma Komutanlığı Trafik Şube ekipleri gece saatlerinde uygulama yaptı. Projeyle ilgili sürücülerden olumlu geri dönüşler alınırken, bölge çobanları da çok sayıda hayvanın sürü kazaları nedeniyle öldüğünü ve uygulamadan memnun olduklarını belirtti. İl Jandarma Komutanlığı, örnek projesini Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulmak üzere Jandarma Genel Komutanlığına gönderdi.

Bölgede çobanlık yapan Adem Kirt, “Hayvanlarımız karşıdan karşıya geçtiğinde araçların farlarıyla kulaklarındaki reflektörler parlıyor. Araç sürücüleri de yolda hayvan sürüsü olduğunu fark ediyor. Ayrıca dağıttılar. Biz çobanlara yelek giydiriyoruz. Şoförler de yolda bizi fark edebiliyor. Projenin Türkiye geneline yayılması çok önemli.” Bekir Kırt, “Jandarma’nın geliştirdiği proje biz çobanları ve hayvanlarımızı kazalardan kurtaracak. Jandarma ekipleri koyunlarımızın kulaklarına reflektör taktı. Biz de faydasını görmek için yola çıkardık. Araçların farları yandı. Sürüdeki reflektörleri parlatarak sürücüler yolda bir hayvan sürüsü olduğunu fark edebiliyor. Bu proje ile hayvan kazalarının önüne geçilebiliyor.’ dedi. Otomobil sürücüsü Ömer Ay, “Sürüyü seyir halindeyken fark ettim. arabamla yolda yavaşladım. Hayvanlar ve çobanlar için çok faydalı bir projedir. İlk defa böyle bir uygulama görüyorum. Bu bölgede daha önce de sürü kazaları olmuştu. Bu proje ile bu tür kazaların önüne geçilebilir. Bu sistem yaygınlaştırılmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu