Haber

Samsun UMKE’de Çalışan Köpekler Deprem ve Afetlere Hazırlanıyor

SAMSUN İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Tıbbi Kurtarma Grubu (UMKE) bünyesinde görev yapan ‘Buddy’ ve ‘Shollie’ isimli iki arama kurtarma köpeği, deprem ve diğer afetlere karşı eğitilip eğitiliyor. Samsun UMKE’de köpek eğitmeni olan Osman Türk, “Köpekler bizim duymadığımız veya hissetmediğimiz kokuları daha etkili bir şekilde algılayabilirler. Enkaz altında çok derinde olsalar bile köpekler bu kokuyu alıp uyarı verebilirler.”

UMKE’nin tıbbi kurtarma hizmetinin yanı sıra arama kurtarma faaliyetlerini de sağlamak üzere ‘UMKE Atak’ adı verilen bir yapının oluşturulmasının ardından, burada hizmet vermek üzere ‘Border Collie’ ve ‘Shollie’ cinslerinden iki köpek envantere alındı. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ‘Buddy’ isimli 8 yaşındaki köpek ve ‘Shollie’ isimli 1 yaşındaki köpek, deprem ve diğer afetlere karşı eğitiliyor. Samsun UMKE’de köpek eğitmeni olan Osman Türk, “Tarih boyunca köpekler insanın en büyük dostu olmuştur. Biz de bu dostluğun faydasını görüyoruz. Köpekler, itaatleri ve sadakatleri sayesinde deprem ve diğer doğal afetlerde arama kurtarma gruplarıyla birlikte görev yapıyor. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2 yetişkin ve 2 yavru köpeğimiz bulunmaktadır.8 yaşındaki Border Colly cinsi ‘Buddy’, Ankara ve İstanbul TEKNOFEST’lerinde Türkiye’ye tanıtılan köpektir. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın talimatıyla UMKE Atak’ın kuruluşu.Şimdi Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’müzün envanterinde. ‘Buddy’ hayatta ve enkaz aramanın yanı sıra köpek sporları arasında yer alan frizbi ile de uğraşıyor. Bu sporda şampiyonlukları var” dedi. ‘AMACIMIZ PSİKO-SOSYAL DESTEK ÇALIŞMASI YAPMAK’

Türk, “Shollie cinsi köpek, cesareti, hırsı, yorulmazlığı ve bağlılığıyla artık UMKE grubumuzun ayrılmaz bir parçası. Eğitimlerimiz AFAD iş birliğiyle devam ediyor. Enkaz arama, itaat, çeviklik, oryantasyon ve sosyalleşme eğitimlerine devam ediyoruz. Köpeklerimizle hem canlı arama hem de sosyalleşme eğitimi veriyoruz.” Enkazda arama faaliyetlerinin yanı sıra bakanlığımızın uyguladığı sağlıklı yaşam politikası kapsamında köpeklerle sporu eşleştirerek başta çocuklarımıza ve vatandaşlarımıza hayvanlarla birlikte yaşamak, hayvan sevgisini aşılamak için çalışıyoruz. Afet döneminde amaçlarımız arasında afetin ilk dakikasından bu yana bölgede görev yapan çalışanlarımızın psiko-sosyal destek faaliyetlerine de köpeklerimizle katılıyoruz. “Bunu başarmayı hedefliyoruz. Çünkü tüm dünyada afet bölgelerinde afetzedelerin rehabilitasyonunda rehabilitasyon köpekleri aktif olarak kullanılıyor. Bunu Türkiye’ye de getirmek istiyoruz” dedi.

‘1 VEYA 2 KÖPEKLE UZUN YILLAR HİZMET VERMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Yavrularının da eğitimli olduğunu belirten Türk, “Köpekler bizim duymadığımız veya hissetmediğimiz kokuları daha etkili bir şekilde algılayabilirler. Enkaz altında çok derinde olsalar bile köpekler bu kokuyu alıp uyarı verebilirler. Sesleri duyduklarında köpekler bu kokuyu alıp uyarı verebilirler. İnsanların kulaklarıyla duyamadığı durumlarda uyarı vererek kurtarma ekiplerini bu bölgelere yönlendirirler ve çalışmaların odak noktasını oluştururlar.1 veya 2 köpekle uzun yıllar hizmet vermek mümkün değildir.Köpeklerin eğitime başlama yaşı bellidir. ve meslek yaşı.Belirli bir yaştan sonra emekli olmanız veya rehabilitasyona götürmeniz gerekiyor.Bu aktivite 1-2 köpek yetiştirmek değil aslında sürekliliği sağlamak için.Biz yavrularımızı sürekliliği sağlamak için yetiştirmeye başladık.İleride Mevcut köpeklerimizi sadece canlı arama veya enkaz aramalarında değil, karadaki kayıp aramalarında da kullanacağız. Karadeniz’de toprakta kayıp vakaları çok yoğun. Saha ve kentsel arama faaliyetlerini yürütüyoruz.”Köpekler için yavru da yetiştiriyoruz” dedi.

‘BİZ HER ZAMAN HAZIRIZ’?

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Lider Yardımcısı, Uzman. Dr. Emre Özgen, “6 Şubat 2023’te dünyada benzeri görülmemiş bir felaket olan yüzyılın felaketini yaşadık. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak kahraman sağlık çalışanlarımızı depremin ilk dakikalarından itibaren hızlı bir şekilde hazırladık ve yola çıktık. Oradan deprem bölgesine doğru yola çıktık. Bütün unsurlarımızla bölgeyi güçlendirmeye gittik. “Samsun UMKE bünyesinde köpeklerimiz var. Burada eğitim faaliyetleri devam ediyor. Biz tüm gruplarımızla her zaman hazırız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu