Haber

Türk askerinin Kore savaşındaki zaferi kutlandı

Türk askerinin Kore savaşındaki zaferi kutlandı

ANKARA – Türk askerinin Kore Savaşı’na katılarak Kumyangjang-Ni Muharebesi’nde kazandığı zaferin 73. yıl dönümü nedeniyle kutlama töreni düzenlendi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Kore Savaşı’nda Türk askerinin Kumyangjang-Ni Muharebesi’ndeki zaferinin 73’üncü yıl dönümünü kutladı. Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan “Kore’de Savaşan Türkler Anıtı”nda düzenlenen kutlamalara, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, Muharip Gaziler Derneği Lideri Emekli Deniz Astsubay Beyazıt Yumuk, Kore Savaşı gazileri, şehit yakınları katıldı. Kore Savaşı’nda ve emeklilerde. askerler katıldı.

Kore Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve Kore İstiklal Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Muharebe Gazileri Derneği Başkanı Emekli Deniz Astsubay Beyazıt Yumuk, konuşmasında, “Kore Savaşı sırasında Türk subayları, Kore’ye çıkış yaptıkları 18 Ekim 1950 tarihinden itibaren son 3 yılda çok sayıda savunma amaçlı saldırı ve oyalama gerçekleştirdi. 27 Temmuz 1953’teki ateşkes anlaşmasına kadar bu savaşları ve “Bazıları Kore savaşının gidişatını etkiledi” dedi.

Kore Savaşı’nda Türk askerinin büyük bir fedakarlık yaptığına dikkat çeken Yumuk, “Güney Kore’yi işgal eden Kuzey Kore ordusu, Birleşmiş Milletler ordusunun müdahalesi sonucu Çin sınırına sürüldü. Kore savaşı devam ederken Bittiği sanılan yüz binlerce Çinli asker, 26 Kasım 1950’de sınırı geçerek savaşa katıldı.” “Ve bu ani saldırı karşısında zor durumda kalan BM ordusu geri çekilmek zorunda kaldı.”

Kore Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee konuşmasında, Güney Kore ile Türkiye arasındaki güçlü ilişkilerin temelinin, Türk askerinin Kore Savaşı’na katılması üzerine kurulduğunu belirtti. Türk askerinin fedakarlıklarına vurgu yapan Büyükelçi Ik, Kore halkının Türk askerine ve halkına minnettar olduğunu söyledi.

İki ülke temsilcilerinin konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve Kore gazileri, konuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

cinarcik-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu